Chilipepers en Olifanten

In diverse Afrikaanse en Aziatische landen staan olifanten bekend als veroorzakers van behoorlijke schade aan gewassen. Om die vervelende lastpakken te verjagen, gebruiken de plaatselijke boeren een scala aan traditionele maatregelen, waaronder het gebruik van trommels en vuur. Ook probeert men, vaak zonder veel succes, om hun land te beschermen door middel van hekwerken. Omdat olifanten vaak beschermde dieren zijn kan men ze niet zonder meer afschieten, al zal een bijzonder problematisch exemplaar toch zijn gedrag met het leven moeten bekopen.

Het is bekend dat alle zoogdieren worden afgeschrikt door de scherpe smaak van chilipepers (het geslacht Capsicum). Zoals bekend heeft deze plant de werkzame stof, capsaïcine, speciaal aangemaakt om vraatzucht van zoogdieren en aantastingen van ziekteverwekkers tegen te gaan.

Peperzaden_olifant

Onderzoekers [1] in Zimbabwe hebben eens gekeken of een spray van capsaïcine enig effect op die olifanten zou hebben. De resultaten bleken veelbelovend: de pepperspray zorgde, zoals verwacht, voor zo'n brandend gevoel in de slurf, mond en ogen van die olifanten dat ze het wel uit hun hoofd lieten om nog een keer terug te keren naar het betreffende veld.

Deze oplossing heeft ook nog een tweede positief effect: de boeren zijn chilipepers gaan verbouwen ten behoeve van de strijd tegen de overlast van olifanten, maar de opbrengst bleek groter te zijn dan verwacht. Er werd een coöperatie opgericht met de naam African Spices Pvt. Ltd. om de chilipepers te gaan verkopen. Daardoor heeft de gemeenschap nu een extra bron van inkomsten.

[1] Osborn: Capsicum Oleoresin as an Elephant Repellant: Field Trials in the Communal Lands of Zimbabwe in Journal of Wildlife Management - 2002

08.11.23

Blog articles

Fast shipping

Ordered before 17:00 PM, shipped today.

Wide range of products

For all pepper enthusiasts, a wide selection of chili seeds.

Quality is important

100% Satisfaction guarantee

Subscribe to the newsletter